Funkcionális Táplálkozási Tanácsadás

Szücs Réka Életmód

Szücs Réka Életmód

Antitápanyagok

2024. január 24. - szücsrekaeletmod

Mik is azok az antitápanyagok és miért is kerüljük őket?

3db050fe99190168742722ff397ca7d6_l.jpg

Szerettem volna erről a témáról hosszabban írni, mert ezt kifejtve könnyebb megérteni, hogy miket veszek alapul egy tanácsadásnál. 

A táplálkozási tanácsadás legfontosabb eleme, hogy azokat az élelmiszereket, amelyek nem kívánatos reakciókat okoznak azokat a klienssel közösen feltárjuk. Ezáltal tudni fogja mik azok, amiket kerülni vagy legalábbis minimalizálni kell ahhoz hogy egy egészséges kiegyensúlyozott életet tudjon élni. Itt leszögezném, hogy mindenféle nem kívánatos reakciót elkerülni nem lehet, de igenis törekedni kell a minimalizálásukra. Ebben sokat tud segíteni a megfelelő konyhatechnika.( például a quinoában lévő szaponint áztatással zseniálisan le lehet csökkenteni). A továbbiakban a főbb antitápanyagokra fogok kitérni.

Szója:  A szójabab az olajos magvak közé tartozik. Az emberi szervezetbe bekerülhet akár úgy is, hogy az állatok húsát fogyasztjuk, mert ugye amit az állat megeszik az előbb utóbb a mi szervezetünkbe is bekerül. Ezért van nagy jelentősége a szabadon legeltetett állatok húsának. A gond vele, hogy a pajzsmirigy funkciókat elnyomja ezáltal, ha valakinek már eleve van egy alulműködő pajzsmirigye akkor a rendszeres szója fogyasztás ronthat is a heyzeten. Mivel fitoösztrogén ezért az ösztrogéndominanciáért is felelős lehet. Magas fitinsav tartalma meggátolj az ásványianyagok felszívódását. Az élelmiszerek összetevőit nem ért megnézni mert adalékként, ízfokozóként belekerülhet szinte bármibe.

Tejtermékek: Sajt, joghurt, kefír, tejszín, tejsavó fehérje..stb. Hosszútávon a hormonrendszerre negatív hatással van. Magas inzulinválaszt generálnak még azok a fajta tejtermékek is, amelyek elvileg nem tartoznak a magas glikémiás indexü ételek közé. A felnőtt lakosság nagy része egyébként sem rendelkezik elég a laktóz lebontásáért felelős enzimmel. Ez rengeteg emésztőrendszeri problémát tud okozni főleg, ha már egy ideje fenn állnak a tünetek. Ha mégis aggódnánk a megfelelő kalcium bevitel miatt, akkor jó ha tudjuk, hogy számos más élelmiszer is tartalmaz elegendő mennyiséget. Példának okáért a lazac, chia mag, szardínia, zöld leves zöldségek, mandula, zabpehely. Tehát a csontritkulás okát ne a tejfogyasztás mellőzésében keressük.

Glutén: A glutén egy fehérje ami a gabonafélékben található meg. Sok minden írható a számlájára, a bélgyulladástól kezdve az izületi fájdalmakon át a pajzsmirigyfunkciókig rengeteg mindenre hatással van. Ezek a fehérjék nehezen ellenálnak az emésztőenzimeknek. Az, hogy ki mennyire tolerálja az teljesen egyéni, viszont átjutva a bélfalon az immunrendszert aktiválja és gyulladásokat tud előidézni. A hatása lehet, hogy nem ma, vagy holnap fog meglátszódni, de a szervezet évek múltán egészen biztosan beadja a számlát. A legtöbb ember jól reagál a glutén elhagyására. A gluténmentes étrend nem csak egy divat hanem sok esetben segít megszüntetni a kellemetlen tüneteket. Fontos tudni azonban, hogy a glutént helyettesítő, sokszor kukoricát és burgonyakeményítőt tartalmazó lisztkeverékek ugyanolyan károsak lehetnek és ugyanolyan acelluláris szénhidrátnak számítanak. Aki nem cöliákiás az a kovászolt termékekkel próbálkozhat, viszont a glutén nagy részét ez sem képes kiiktani. Fontos hogy a lisztek közül a teljeskiőrlésűt is kerüljük, inkább a kevésbé módosított, ősbuzából készült kovászos termékeket részesítsük előnyben. Ilyen lehet a Tönköly, Tönke, Alakor. Illetve a nagy áruházláncok polcairól sem érdemes választani kovászos kenyeret, mert gyakran nem teljesen fedik a valóságot és belepakolnak vagy ezer másféle dolgot is. Őszintén? tiszta lutri, egyszerűen nem éri meg. Inkább megbízható forrásból valót keressünk.

Finomított bolti só: Mesterségesen eltávolítottak belőle fontos ásványi anygokat, színe azért ilyen "makulátlanul" hófehér. Parajdi só jobb alternatíva lehet.

Magas fitinsav tartalmú élelmiszerek: növényekben és magvakban, is megtalálható. A növények és magok saját védelmi rendszeréhez tartozik. A legtöbb olajos mag egyébként ide sorolandó, kivéve a makadámdiót és a gesztenyét. Az omega 3-6 arányt fel tudják borítani. Napi szintű fogyasztásuk nem ajánlott. Az ásványi anyagok nem tudnak tőle felszívódni. Áztatással csíráztatással, fermentálással lehet csökkenteni a fitinsav tartalmat.

Finomított olajok: Étolaj, napraforgó olaj és az ezekből készült termékek. Helyettesítésükre kiváló a kókuszolaj, avokádóolaj, oliva olaj ( ez azonban sütésre nem alkalmas).

Burgonyafélék: Padlizsán, paradicsom, burgonya, fűszerpaprika. Noha a legtöbb embernél semmilyen problémát nem okoznak, mégis vannak akiknek sok fejtörést tud okozni, hogy miért is puffad, megy a hasa a krumplitól például. Vannak olyan emésztőrendszeri betegségek amiknél kifejezetten ronthat az állapoton. A burgonyánál a héja lehet leginkább problémás, ami megfelelően eltávolítva már kevésbé okoz gondod, viszont van aki még így sem toelrálja. Éppen ezért erősen egyénfüggő a fogyasztása. Regenerált emésztőrendszerrel kevésbé fog gondot okozni.

Hüvelyesek: Külön kiemelném még őket is mivel lektineket is tartalmaznak és az arra érzékenyeknél folyamatos puffadást válthatnak ki. A bennük lévő szénhidrátok olyanok, amiket az emésztőenzimek nem mindenkinél tudnak lebontani, úgynevezett FODMAPok. Változó, hogy kinél melyik hüvelyes mennyire okoz gondot. A legjobban emészthetők a csicseriborsó, borsó, zöldbab. De ezeket csak fokozatosan érdemes visszavezetni az étrendbe és nem napi fogyasztásra.

Kávé: Fontos a mérték és a mennyiség is. Nincs egyértelmű állásfoglalás tudományos tekintetben a kávéfogyasztásról. Viszont ami tény, hogy bizonyos idegrendszeri és hormonális beállítottsággal kifejezetten káros lehet és meglepődnénk, hogy leszokni róla nem is olyan egyszerű. Az már ugyan eleve elgondolkodtató, hogy, ami konkrét függőséget okoz, az vajon mennyire egészséges,.A kávéval egyébként a legnagyobb baj az, hogy aki nem áll meg a napi egynél az mindig egyre többet kíván ahhoz, hogy a napi energiaszintjét fenntartsa. Ez egy ördögi kör mert mindig egyre nagyobb dózis fog kelleni.ú Érdemes ebben is a mértéket valamint a szelídebb pörgetőket keresni pl Matcha por.

Alkholok: Talán ezt kell a legkevésbé magyarázni, de röviden tömören a májunkat iszonyat leterheli, ami így a többi méreganyag lebontását nem tudja megfelelően elvégezni és hozzájárul a zsírmájhoz, elhízáshoz, ösztrogéndominanciához, IR-hez.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szucsrekaeletmod.blog.hu/api/trackback/id/tr7418310105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása